Ik stond laatst voor het ontbijtschap van de lokale Albert Heijn, toen mijn oog viel op deze verpakking. Ik kende Weetabix als product, maar ik had het nog nooit geproefd. Omdat ik houd van variëren met verschillende ontbijtproducten, besloot ik het pak in mijn mandje te gooien om het aan een grondige test te onderwerpen. Lees verder voor mijn conclusie.
Het product
Weetabix is een ontbijtproduct gemaakt van tarwe. Ik weet dat het vooral in Engeland veel wordt gegeten. In Nederland is het minder bekend, maar toch in veel supermarkten verkrijgbaar. Ik moet zeggen dat ik de naam ontzettend onaantrekkelijk vindt, het doet me denken aan voer voor koeien of konijnen.
Je kunt dit product zowel met yoghurt als met melk gebruiken. Ik deed 3 stukjes Weetabix in een kom (de verpakking raadt 2 stukjes aan, maar ik ben een grote ontbijter!) en deed er stukjes banaan bij. Vervolgens yoghurt eroverheen en even laten staan zodat de Weetabix wat zachter wordt. Nu kun je het gemakkelijk met een vork stuk maken en door roeren. De yoghurt wordt een soort pap-substantie, waar je van moet houden ;).
Wat belooft de fabrikant?
Op de verpakking is te lezen dat het product vrijwel compleet bestaat uit volkorentarwe (95%), dat het vezelrijk is (een logisch gevolg) en arm aan vet en suiker. Op de achterkant is te vinden dat het rijk is aan eiwitten, dit komt vooral door de yoghurt of melk die je toevoegt, niet door de Weetabix zelf. Er zijn extra vitamines aan het product toegevoegd, het zou een goede start van de dag zijn en het is eenvoudig te maken. Klinkt goed!
De ingrediënten
Hieronder vind je de lijst met ingrediënten, zoals die is te vinden op de verpakking. Het bevat tot mijn grote vreugde vooral volkoren tarwe. Gerstemoutextract is een smaakmaker, net als suiker en zout. Vitamine PP is een andere benaming voor vitamine B3. De vitamines en het ijzer zijn dus extra aan dit product toegevoegd, naast de hoeveelheid die van nature al in tarwe voor komt.
Ik was eerlijk gezegd een beetje teleurgesteld doordat de fabrikant suiker heeft toegevoegd aan dit product, maar dat was te verwachten. Op deze manier is nog niet uit te vinden hoe veel precies, dat vertel ik je hieronder.
De voedingswaarde
Het lijkt dus allemaal erg positief te zijn tot nu toe. Ik ga vervolgens de voedingswaarde van de Weetabix-granen vergelijken met andere soorten ontbijtgranen. Hier zie je eerst de voedingswaarde van Weetabix. Ik ga uit van 100g product.
En dan een tabel met andere ontbijtgranen, die ik eerder plaatste in dit artikel.
Zoals je ziet komt ook hier de Weetabix heel goed uit de test! Weinig suiker, weinig verzadigd vet en veel vezels. De fabrikant heeft in dit geval dus niets teveel gezegd.
De prijs
Ik betaalde €2,99 voor deze verpakking. Ik vind dit best prijzig in verhouding tot andere ontbijtproducten. Er zitten 24 stukken in, ik zal er dus 8 ontbijtjes uit kunnen halen.
De smaak
De Weetabix heeft geen hele specifieke smaak. Ik vind het een beetje te vergelijken met de smaak van brinta. Het smaakt naar een graanproduct, de suiker proef je vrijwel niet. Eigenlijk een heel goed teken, want dan zijn er weinig toevoegingen gebruikt! Ik maak mijn ontbijt graag zelf op smaak door fruit te gebruiken. Zoetekauwen kunnen bijvoorbeeld een handje rozijnen toevoegen.
Mijn conclusie
Ik ben fan van dit ontbijt! Het is simpel te maken, snel klaar en lekker voedzaam. Het geeft me de hele ochtend een verzadigd gevoel. Wel vind ik het relatief prijzig. Ik denk toch dat dit product regelmatig in mijn kast te vinden zal zijn!
Heb jij wel eens Weetabix gegeten, of ga je het proberen? Wat vind je ervan?